מצבים קרדיווסקולריים (CVS) נותרו האטיולוגיה העיקרית של מוות אצל אנשים עם מחלת כליות כרונית (CKD) גם לאחר שליטה בגורמי הסיכון הקלאסיים של מחלה קרדיווסקולרית (CVD).
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו שפורסמו בכתב העת The Egyptian Journal of Internal Medicine, החוקרים ביקשו לזהות את ההשלכות של הפרעות ברמת הזרחן וסידן בסרום אצל אנשים עם CKD ואת הקשר שלהם להופעת תסמונת כלילית חריפה (ACS) באותם חולים.
החוקרים ערכו מחקר חתך שכלל 100 אנשים עם CKD המטופלים עם או בלי דיאליזה. החולים אושפזו במחלקה פנימית בהיחידה לטיפול במחלות כליליות בבית החולים האוניברסיטאי סוהג. כל משתתף עבר לקיחת אנמנזה מלאה, הערכה קלינית ובדיקות הכוללות סידן בסרום, זרחן, קריאטינין, אוריאה בדם, רמת הורמון הפרתירואיד, פרופיל שומנים, טרופונין, CK-MB, אלקטרוקרדיוגרמה ואקו לב.
תוצאות המחקר הדגימו עלייה משמעותית ברמות הסידן והזרחן בסרום בקרב אנשים עם CKD וגם ACS בהשוואה לחולים עם CKD ללא ACS (p= 0.026 ו-0.001 בהתאמה). היחס הממוצע של סידן/זרחן היה 3.04 ± 2.14 בחולים עם CKD ו-ACS, בעוד שהיחס היה 2.31 ± 1.17 בחולים עם CKD ללא ACS. החוקרים ראו עלייה משמעותית ביחס הסידן/זרחן בחולים עם CKD ו-ACS בהשוואה לחולים עם CKD ללא קבוצת ACSי(p= 0.047). בנוסף, ניתוח עקומת ROC הדגים כי יחס סידן/זרחן יכול לנבא תסמונת כלילית חריפה בסף של 1.94 עם שטח מתחת לעקומה של 0.652 ורגישות וסגוליות של 77.8% ו-52.1% בהתאמה (p = 0.007).
לסיכום, עלייה משמעותית ברמות הסידן והזרחן קיימת אצל אנשים עם CKD ו-ACS, בניגוד לאנשים עם CKD ללא ACS. לכן, החוקרים סיכמו כי יחס סידן/זרחן יכול לנבא תסמונת כלילית חריפה בסף של 1.94.
מקור: