חדשות

הצלחה מוכחת למיזם ספֵרת הסוכרת בגליל למניעת סוכרת

נתונים ראשוניים מצביעים על הצלחת ההתערבות ברשויות מקומיות בצפון | אימוץ אורח חיים בריא, הורדת משקל ושימוש במטפורמין עצרו בשיעור גבוה הידרדרות של מטופלים עם טרום סוכרת

ניידת ספרת סוכרת בגליל. צילום: ניר שמול

בתוך שנתיים, נרשמה ירידה של 40% במעבר מטופלים ממצב של טרום סוכרת לחולי סוכרת במסגרת פרויקט משותף של מכבי שירותי בריאות ומיזם ספרת הסוכרת בגליל. הנתונים הראשוניים, שפורסמו לרגל יום הסוכרת הבינלאומי, מצביעים על הצלחת ההתערבות שכללה אימוץ אורח חיים בריא, הורדת משקל ושימוש במטפורמין.

המיזם, ספרת הסוכרת ע"ש ראסל ברי, הוקם לפני שלוש שנים ופועל תחת הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בגליל. המיזם מוביל למעלה מ-60 פרויקטים ייחודיים, ביניהם בשיתוף פעולה עם קופות החולים מכבי וכללית, ב-23 רשויות מקומיות בצפון, המשרתות אוכלוסיה של כ-660 אלף תושבים. לדברי פרופ' נעים שחאדה, מנהל המיזם, התוצאות מדגימות את היעילות של התערבות פשוטה יחסית במניעת התפתחות סוכרת.

המיזם מתמקד בחמישה תחומי פעילות: מניעה, איזון, טיפול, ריפוי וחינוך, כאשר דגש מיוחד מושם על מניעת המעבר מטרום סוכרת לסוכרת. נתון זה משמעותי במיוחד לאור העובדה שכמיליון ישראלים נמצאים במצב של טרום סוכרת, כאשר מדי שנה 4%-8% מהם מפתחים סוכרת.

פרופ' נעים שחאדה, מנהל המיזם וסגניתו ד"ר סיון שפיצר. "התוצאות מדגימות את היעילות של התערבות פשוטה יחסית במניעת התפתחות סוכרת". צילום: ניר שמול

במסגרת פעילותו המחקרית, העניק המיזם כ-30 מענקי מחקר לחוקרים בצפון המתמקדים בנושאים כמו גנטיקה של סוכרת, תרופות חדשות ומחקרי מיקרוביום. במקביל, פותחו תכניות הכשרה ייעודיות לצוותים רפואיים, כולל הקמת בתי ספר לסוכרת והשמנה.בתקופת המלחמה הרחיב המיזם את פעילותו והקים קו ייעוץ טלפוני לרופאים, הפיק חומרי הדרכה בעברית ובערבית לחולי סוכרת במצבי דחק, ופיתח מערכת לניהול מידע בריאותי בחירום עבור הרשויות המקומיות עם רשימת מרפאות עם מרחבים מוגנים תקניים, מלאי תרופות בבתי המרקחת ביישוב ומידע אודות תושבים עם צרכי בריאות מורכבים.

פרופ' שחאדה אמר כי "אירועי המלחמה הביאו לעלייה במצבי דחק שהצריכו סיוע ומתן מידע לחולי הסוכרת איך לשמור על בריאותם בתקופה זו".

בעקבות ההצלחה המוכחת בצפון, הביע שר הבריאות אוריאל בוסו תמיכה בהרחבת המודל לרשויות נוספות ברחבי הארץ. ד"ר סיון שפיצר, סגנית מנהל ספרה, מדגישה כי זוהי הפעם הראשונה שמתקיים תהליך עומק משותף עם רשויות מקומיות בישראל בתחום הבריאות, המלווה בתכנית אסטרטגית חמש-שנתית מדידה ומתוקצבת.

נושאים קשורים:  טרום סוכרת,  מניעת מחלות,  ספרת הסוכרת בגליל,  פרופ' נעים שחאדה,  חדשות
תגובות