חדשות

לא רק חצבת: חשיבות ההתחסנות מפני מנינגקוק B למניעת דלקת קרום המוח

בכנס רופאי ילדים מאזור ירושלים שאורגן על ידי "הדסה" הדגישו את חשיבות החיסונים בילדות ואת הצורך בחיזוק תחנות טיפת חלב

פרופ' איתן כרם, מנהל "הדסה ילדים". "תקשורת ישירה בין רופאי הקהילה לרופאי היחידה לרפואה דחופה לילדים"

מדי שנה מאובחנים בישראל 100-40 מקרים של דלקת קרום המוח הנגרמת על ידי חיידק המנינגוקוק האלים מסוג B. כ-10% אינם שורדים, במיוחד תינוקות מתחת לגיל שנה וחולים עם חסר חיסוני הנמצאים בסיכון מוגבר. במקרים רבים החסר החיסוני איננו בא לידי ביטוי בזמן ההדבקה בחיידק. רק באחרונה נמצא חיסון יעיל ובטוח נגד הזן הזה. הוא פותח בשיטה גנומית ואושר השנה על ידי משרד הבריאות לשימוש בישראל. מחקרים הראו שאנשים שחוסנו מפתחים רמת נוגדנים גבוהה בדם על מנת להגן עליהם מפני מנינגקוק B. דיווחים המגיעים מחו"ל אכן מעודדים וחיוביים בדבר יעילות החיסון.

כך מסרה ד"ר דינה אברבוך, מנהלת מרכז האיידס ומחלות זיהומיות בילדים במרכז הרפואי הדסה, בכנס רופאי הילדים מאזור ירושלים, שנערך השבוע בקיבוץ רמת רחל. הכנס הוקדש לא רק לחיסונים כנגד חצבת אלא לדרכי אבחון, מניעה וטיפול חדשניות במחלות ילדים שונות ובמיוחד לבעיית החיידקים האלימים.

נושאים אחרים שנדונו בכנס: אלרגיית ילדים למזון, אבחון וטיפול ביתר לחץ דם בילדים, אבחון אנמיה מחלות תורשתיות, חיסון כנגד נגיף הפפילומה לצעירים - והשימוש הנרחב במדיה כאמצעי להנגשת ידע ומידע מבוסס מחקר עבור הורים וילדים. בנכס השתתפו גם רופאים מומחים ברפואת ילדים מקופות החולים, איגוד רופאי הילדים ומשרד הבריאות.

פרופ' איתן כרם, מנהל "הדסה ילדים", שיזם את הכנס אמר: "ב'הדסה ילדים' מדגישים את חשיבות הקשר הרציף עם ציבור הרופאים בקהילה, בדגש על הצורך באבחון ראוי של מקרים שבהם נדרשת הפנייה לבית החולים. בחדרי מיון ילדים יש היום טלפון אדום המאפשר תקשורת ישירה בין רופאי הקהילה לרופאי היחידה לרפואה דחופה לילדים במקרים הדורשים התערבות מיידית".

ד"ר אברבוך ציינה כי "הדסה" מהווה מרכז רפואי שלישוני שאליו מופנים ילדים עם מחלות ייחודיות מלוות בחסר חיסוני ראשוני או משני, וכתוצאה מכך נמצאים בסיכון מוגבר למחלה קשה. בין אלה, ילדים המטופלים במרכז האיידס לילדים או לאחר כריתת טחול וכן ילדים המקבלים טיפול בתרופה Eculizumab – למשל כנגד מחלה מולדת נדירה hemolytic uremic syndrome.

פרופ' כרם הדגיש עוד כי ניכרת עלייה במודעות לשמירתה של רמה חיסוניות גבוהה ועד כמה היא חשובה כדי למנוע התפרצות של מחלות קשות שכנגדן קיימים חיסונים, כמו חצבת. "הימנעות מחיסון תינוקות וילדים", אמר, "אופיינית לאוכלוסיות מסוימות והיא זו שהביאה להתפרצות החצבת האחרונה ולהתפרצויות בהיקף קטן יותר שנצפו בשנים האחרונות. החולים הראשונים שחלו נדבקו בחו"ל, במזרח אירופה בעיקר, שם רמת החיסוניות של האוכלוסיה נמוכה.

"באחרונה עולה השכיחות של מקרי חצבת במרכזים חילוניים בישראל שבהם רמת החיסוניות נמוכה מסיבות אידיאולוגיות. בזכות הפעולה הנמרצת של משרד הבריאות, טיפות חלב, רופאי הקהילה ואחיות 'הדסה' שהצטרפו לסייע בשכונות והעידוד שהרופאים מעניקים להורים לחסן את ילדיהם, הוחל בחיסון המוני של האוכלוסיה. אנו מקווים לראות ירידה במספר המקרים החדשים של המחלה. התגובה המהירה והיעילה בנושא הזה מדגישה עוד יותר את הצורך בחיזוק תחנות טיפת חלב ברחבי הארץ - מפעל שנוסד לפני למעלה מ-100 שנים ביוזמת 'הדסה' ומהווה מרכיב איכותי בעל חשיבות לאומית למען בריאות הילדים בישראל".

נושאים קשורים:  רפואת ילדים,  חיסון תינוקות וילדים,  טיפות חלב,  פרופ' איתן כרם,  ד"ר דינה אברבוך,  חדשות,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות