קורונה בישראל

התחלואה בעלייה - האם התחזית לגל מגיפת הקורונה הבא היא מופרזת?

לנוכח העלייה בתחלואת הקורונה בישראל מתריע פרופ' גבי ברבש: "מקבלי ההחלטות אינם מפנימים את חומרת המצב" | מנגד, פרופ' דורון לנצט: "מדובר שוב בתחזית אימים - איך הגעתם ל-2,000 מונשמים?"

קורונה בישראל. צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

"הציבור הרחב עדיין מכחיש את קיומה של מגיפת הקורונה וההכחשה מחלחלת לתוך הממשלה", כך התבטא אמש (ג') פרופ' גבי ברבש, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות ומנהל "איכילוב", בהופעתו בחדשות ערוץ 12.

פרופ' ברבש ציין כי "נוכח העלייה הנמשכת בשיעורי ההידבקות והתחלואה, נראה כי מקבלי ההחלטות עדיין אינם מפנימים את חומרת המצב. הסגרים הנקודתיים הם בגדר מעט מדי ומאוחר מדי . למרות שאנחנו כחמישה חודשים בעיצומו של המשבר – נושאים רבים אינם מטופלים כראוי. אנחנו עדים בשבועות האחרונים לעלייה משמעותית בקצב ההדבקה, הגענו כבר (לפי נתוני אמש) למספר הגבוה ביותר בתקופה האחרונה – 459 חולים מאומתים בתוך יממה.

פרופ' גבי ברבש. "הכחשת המגיפה מחלחלת לממשלה". צילום מתוך חדשות 12

"ברקע התחלואה ההולכת וגדלה, נראה שבקרב מקבלי ההחלטות אין הפנמה של חומרת המצב. משיחות שקיימתי עם גורמים שונים בממשלה נראה שאין הבנה מספקת של גודל האירוע הנוכחי. הדבר משפיע על הטיפול ועל קבלת ההחלטות הנדרשות. אמנם נקבע כי ייעשו סגרים מקומיים בשכונות מוגדרות בערים עם תחלואה גבוהה, אבל זה מעט מדי ומאוחר מדי. מדובר בכמעט 300 ישובים ברחבי הארץ שהתגלו בהם חולים בשבועיים האחרונים. מדובר בפיזור שמשתרע על כל רחבי הארץ".

לדברי פרופ' ברבש, "האכיפה המוגברת היא דבר נחוץ, אין על כך ויכוח. הציבור כולו גם צריך להיות ממושמע. אבל מעבר לכך, יש גם נושאים אחרים שהממשלה צריכה לטפל בהם. יש צורך בצוות שיישב ויתחקר את המגעים של כל החולים, על מנת שלא לצמצם את ההתפשטות הרחבה, שאותה אנחנו רואים היום. תחקירים אפידימיולוגיים מקיפים צריכים להתבצע. על אף הזמן הרב שבו אנחנו נמצאים בעיצומו של האירוע, נושא בדיקות הקורונה עדיין לא מתבצע כראוי".

עוד ציין ברבש כי גם היום, אנשים רבים ממתינים כארבעה ימים עד שמקבלים תשובה לבדיקת המטוש שנערכה להם. "מעבר לניהול הכלכלי של המשבר שנמצא במחלוקת ציבורית – מה קורה בדיוק עם הניהול הבריאותי והרפואי של האירוע?".

במקביל ב-ynet פרסם אמש פרופ' דורון לנצט ממכון ויצמן מאמר התוקף את תחזיות משרד הבריאות והמרכז הלאומי למאבק בקורונה בדבר תרחיש של 2,000 מונשמים. "2,000 מונשמים תוך חודש - איך בדיוק הגעתם לזה?" תוהה פרופ' לנצט. "העלייה במספר החולים המאומתים בימים האחרונים הביאה את דוברי הממשלה לאמץ הערכה במסגרתה, תוך שבועות, נגיע ל-2,000 מונשמים בבתי החולים. אבל בדיוק כמו שההפחדות עם פרוץ המגיפה היו מוגזמות, כנראה שגם הפעם התחזית האפוקליפטית תישאר כזו".

פרופ' דורון לנצט. "סביר יותר שמספר המונשמים יהיה 100-200 לכל היותר" (צילום: מכון ויצמן)

פרופ' דורון לנצט. "סביר יותר שמספר המונשמים יהיה 200-100 לכל היותר" (צילום: מכון ויצמן)

לדברי פרופ' לנצט, עקומת החולים היומית (החל מ-25 למאי) מהווה דיווח של אמת ורואים בה עלייה מעשרות בודדות ל-300 חולים ומעלה ליום, אולם הוא טוען, "גם אם נתייחס במלוא הרצינות לטענת הגל השני של הקורונה, אין סיבה לחשוב שהוא יסתיים באופן כל כך יותר חמור מקודמו. נראה שהניחוש בעניין מספר המונשמים הצפוי לוקה בהפרזה של סדר גודל שלם – פי עשרה או יותר. הממשלה הציגה תחזיות אימים מסוג זה כבר בגל הראשון והן התגלו כמופרכות. כאז, כן עתה, לוטים בערפל כבד החישובים שהביאו לתחזית האפוקליפטית החדשה. מטריד מאוד שלאורך כל הדרך לא גילתה הממשלה את קלפיה החישוביים, ואנו חוזים עתה בדוגמה נוספת לכך.

"על מנת לקבל 2,000 חולים מונשמים, בהתבסס על מספרי הגל הראשון, בו מונשמים היוו כ-1% מכלל החולים המאומתים, נדרש שהתחלואה תגיע ל-200,000. מדובר כאן בהפרזה בשיעור של פי 30-40 וקשה מאוד להאמין שהדבר יתגשם. סביר יותר שמספר המונשמים יהיה 100-200 לכל היותר".

פרופ' לנצט פנה לדוברי הממשלה וליועציה: "אנא הציגו את החישובים שתוצאתם היא צפי ל-2,000 מונשמי קורונה ותנו לאוסף הלא קטן של מומחים הפועלים כבר חודשים רבים בזירה לשפוט איזו תחזית סבירה יותר. צעד מעין זה יהווה גילוי נאות במסגרת ממשל תקין ויאפשר גם למתודה המדעית לומר את דברה".

נושאים קשורים:  פרופ' גבי ברבש,  פרופ' דורון לנצט,  חדשות,  קורונה,  גל שני,  מונשמים,  מגיפת הקורונה
תגובות

עוד קול, קולו של פרופ' לנצט ממכון וייצמן הזועק על ההגזמה המתמשכת בהתייחסות " הקברניטים" למיניהם וסוגיהם לארוע הקורונה !
זעקתי בנושא אינה זוכה להדים רצויים....
נקווה , שזו של לנצט תזכה ליחס ראוי.!
פרופ' תיאו דב גולן.

25.06.2020, 00:08

כשוודאות מתמטית פוגשת שליטה רפואית..
כבר במאמר קודם , לנצט ובן-ישראל בקשו להשקיט תחום מאד רועש - תחזיות על גלי המגיפה הבאים ( זינוק בנתוני הקורונה ? ה"חולים " החדשים בריאים)
אבל בשטח פועלים כל מיני גורמים:
מרחק חברתי , מיגון , הכרזת אזורים מוגבלים , מגן אבות ואמהות - אלו הנחיות שחלק מהציבור לא משלים עמן.
מחאת המתמחים - אפשר שהיא כבר מקשה על חלוקת עבודה בחורף הבא.
מיתון ואבטלה רחבה מעסיקים את האוצר יותר מגירעון פרטני במערכת האשפוז שמחכה למשאבים והחזרים.
ואז באים כל מיני רציונליסטים ומציעים פרשנות לבליל הנתונים , אבל המגיפה נותרת מפחידה למרות הדיון הסטטיסטי המעמיק.
-
השיעור למנהיגינו הוא לדעת לנהל מגיפה עולמית כאתגר משקי וחברתי כל עוד אין צו חירום רפואי , ולעשות את ה"switch" לטובת זכות קדימה למערכת הרפואית , כשבא הגל השני.

אנונימי/ת
25.06.2020, 00:50

אם לא יהיה פחד בציבור
לא יזמינו את פרופ׳ גבי ברבש לאולפן
ואז איזה פחד - הוא יצטרך להישאר בבית בערב ;)

אנונימי/ת
25.06.2020, 03:24

מישהו צריך להצדיק את זריקת המיליונים על מנשמים שלא יהיה בהם שימוש בעתיד.
כדאי שכל חכמי הרפואה ממכון וויצמן ועד איכילוב , אם הם רוצים זמן מסך, שיסבירו את המחדל הרפואי הזה למובטלים של היום.