קורונה בישראל

הישראלים עומדים ברוב ההנחיות ובעיקר מקפידים על עטיית מסיכה

סקר חדש של משרד הבריאות בחן את התפיסות והעמדות של הציבור כלפי מגיפת הקורונה והיענותו להנחיות משרד הבריאות. הנה התוצאות:

קורונה בישראל. צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

סקר של אגף הסברה במשרד הבריאות בחן לאחרונה את עמדות הציבור כלפי משבר הקורונה. מהסקר עולה היענות מרשימה של הציבור בכל הנוגע להנחיות לעטות מסיכה, לשמור מרחק ולהקפיד על היגיינה על פי הסקר שנערך על ידי קבוצת גיאוקרטוגרפיה, 95% מהציבור בישראל עוטים מסיכה בכל יציאה מהבית, 87% מהציבור נמנעים מהתקהלויות ו-70% מקפידים על רחיצת ידיים במשך דקה.

הסקר האינטרנטי נערך ב-6-8 באוגוסט בקרב 1,800 גברים ונשים, בגילאי 18 ומעלה, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה בישראל. מהסקר עולה  בכל האוכלוסיות (חילונים, חרדים וערבים) יש היענות ציבורית גבוהה להנחיות.

על פי הסקר, עטיית מסיכה (79%), שמירת מרחק (68%) ושמירה על היגיינה (62%) הם האמצעים שנמצאים במודעות הציבור כפעולות שהוא יכול לבצע על מנת להגן על עצמו ומשפחתו. מרבית הציבור (95%) מעיד על עצמו כי הוא מציית להנחיות, אולם שיעור נמוך יותר מציית להנחיות של רחיצת ידיים (70%). ושמירת מרחק של שני מטרים מתבצעת על ידי 81% מהציבור והימנעות מהתקהלויות על ידי 87%.

רחיצת ידיים למשך דקה נתפסה בעיקר כפרק זמן ארוך מדי (25%) שכן במדינות אחרות ההנחיה על פרק זמן קצר יותר שמתאים גם לשגרה. כמו כן לא ברור לציבור ההיגיון בכך "שהרי הלכלוך יורד כבר אחרי 20 שניות".

שמירת מרחק של שני מטרים נתפסה כקשה מאוד ליישום בקרב 30% מהגולשים הנסקרים. 48% סברו כי חוסר נוחות, חום ומחנק מונעים את השימוש במסיכה, לצד חוסר פחד וזלזול בהנחיה (23%). במגזר החרדי בולט מאוד המחנק ואי האוורור עם המסיכה (51%).

הנחיות ברורות (34%), אכיפה (20%) וקנסות (22%) נתפסות כאמצעים לקיום ההנחיות, כאשר84% מהציבור מעוניינים באכיפת ההנחיות על ידי גופי שיטור ופיקוח, כאשר הצידוד באכיפת ההנחיות עולה עם העלייה בגיל.

לגבי סגר, 25% מכלל הציבור חושבים שאין צורך בסגר כדי לעצור את התחלואה, אם כי מרבית הציבור – 45% – סבור כי יש להשתמש בסגר על מנת לעצור את התחלואה בנגיף בעיקר באזורים אדומים. במגזר הערבי יותר (32%) סבורים שצריך סגר מלא ואילו בחרדי יותר (22%) סבורים שלא צריך סגר לעומת 19% הסבורים שכן צריך סגר כדי לעצור את התחלואה. כשלושת רבעי הציבור (72%) מודע לכך שהסגר יחזור במידה שאנשים לא יעמדו בהנחיות.

מרבית הציבור סבור כי קבוצת הסיכון היא אנשים מבוגרים מעל גיל 60 (74%) ולאחריה בעלי מחלות רקע (46%).

לגבי תסמיני המחלה סבור הציבור כי חום (86%), שיעול ואובדן חוש הטעם והריח (79%) וקשיי נשימה (78%) מצריכים בדיקה לאבחון קורונה. במצב של חום ו/או שיעול של בן משפחה רק כרבע (25%) מהציבור יפנה לבדיקת קורונה ושיעור נמוך יותר (11%) כשמדובר בילד. את הילדים יותר נוטים לקחת לרופא המשפחה ומחכים בבית לראות איך זה מתפתח.

החסמים לביצוע בדיקת קורונה הם בעיקר הנחה שזה וירוס רגיל, אולם שיעור לא מבוטל לא מעוניין לדעת את התשובה על מנת לא להיות מוגדר כחולה ולהיכנס לבידוד, ובמיוחד במגזר החרדי בולט החשש מבידוד. לבסוף, 64% מהציבור בטוחים כי מגיפת הקורונה לא חלפה עדיין.

שר הבריאות יולי (יואל) אדלשטיין אמר עם תוצאות פרסום הסקר: "ההסברה של משרד הבריאות עובדת. עם כניסתי לתפקיד לפני שלושה חודשים קשה היה למצוא עטיית מסיכות ברחוב. היום יותר קשה למצוא מי שמפר את ההנחיה החשובה הזאת. אבל מסיכות בלבד לא מספיק - חשוב לשמור גם על מרחק ועל הימנעות מהתקהלות. יחד עם הציבור ננצח את הקורונה".

פרופ׳ חזי לוי, מנכ"ל משרד הבריאות, הוסיף: ״על פי תוצאות הסקר הציבור הפנים ומכיר את המסרים של המשרד. יחד עם זאת חשוב ליישם ולהקפיד לשמור על הכללים. אני מאמין בציבור שהוא שותף אמיתי ואפקטיבי שלנו והמטרות של כולנו יחד הן הורדת התחלואה, מיגור המגפה ושמירה על מרקם החיים והכלכלה המשותפים של כולנו".

נושאים קשורים:  סקר,  הנחיות לציבור,  קורונה,  מגיפת הקורונה,  בידוד,  עטיית מסיכה,  שמירת מרחק,  משרד הבריאות,  פרופ' חזי חזי לוי,  שר הבריאות יולי אדלשטיין,  חדשות
תגובות