קורונה בישראל

Long COVID – עוד עדויות על נזקים ארוכי טווח במחלימים מקורונה

דו"ח ישראלי חדש מציג ממצאים על נזק רפואי ארוך טווח בחולי קורונה שהחלימו ומפרט את הפגיעות במערכות הנשימה והעצבים, הלב וכלי הדם

צוות רפואי מטפל בחולה קורונה בבית החולים זיו בצפת. צילום: דוד כהן/ פלאש 90

מתרבים הדיווחים על מחלימים מקורונה הסובלים מתסמינים המתמשכים זמן רב לאחר החלמתם – גם בקרב אלה שסבלו ממחלה קלה בלבד, כך על פי דו"ח מרכז המחקר והמידע למאבק בקורונה המשותף למשרד הבריאות ולאמ"ן שפורסם אתמול (ג') ובו סקירה מפורטת על התופעה שזכתה לכינוי "Long COVID". היא כוללת שורה של ממצאים על נזק רפואי ארוך טווח. מעבר להשלכות הבריאותיות, הדו"ח מזהיר שסיבוכים מתמשכים אלה עלולים לטמון בחובם גם השלכות כלכליות כבדות משקל על המשק.

הדו"ח מבוסס על מאמרים שפורסמו בכתבי עת מדעיים ורפואיים שונים. אנשים שנדבקו בנגיפים אחרים ממשפחת הקורונה, כמו SARS ו-MERS, סבלו מסיבוכים דומים, שבחלקם נמשכו שנים ארוכות ובמקרים מסוימים אף לצמיתות.

הגם שנדרש מחקר המשך בהקשר לתופעות הנוגעות לקורונה משום שהמידע על השפעות המחלה עדיין ראשוני, מחברי הדו"ח הדגישו כי מהמידע שהצטבר עד כה מתברר שתסמיני המחלה עלולים להימשך זמן רב לאחר שהיא חלפה והחולה שוחרר מאשפוז ובדיקות קורונה שעבר הציגו תוצאות שליליות. על פי הערכות, כשליש מכלל המחלימים סובלים מתסמינים מתמשכים שונים, לעתים במשך כמה חודשים.

"מחקרים מסוימים", נאמר בדו"ח, "מעלים שכ-10% מהמחלימים שהוגדרו כחולי קורונה במצב קל המשיכו לסבול מהתסמינים כחודש לאחר החלמתם. כ-5% דיווחו על תסמינים גם כעבור חודשים רבים. התסמינים עשויים להשתפר עם הזמן, אך אצל חלק מהמחלימים המהלך הזה עשוי להיות גלי ומתמשך".

התופעות המתוארות קשורות למערכת העצבים, הלב וכלי הדם ולמערכת הנשימה. כמו כן השפעות נפשיות. בתחום הפגיעה במערכת העצבים מצוין בדו"ח כי שיעור ניכר מהמחלימים סובלים מעייפות מתמשכת וקשה גם חודשים לאחר החלמה. יש עדויות על כאבי ראש, הפרעות שינה וקשיי ריכוז וזיכרון לצד קשיים ובעיות בתפקוד יומיומי ופגיעה מתמשכת בחוש הטעם והריח.

בהקשר לפגיעות הנדירות במערכת העצבים, מצטט הדו"ח מחקר שפורסם ביולי השנה על ידי נוירולוגים בבריטניה שעקבו אחרי יותר מ–40 חולי קורונה שסבלו מסיבוכים שונים ביניהם דלקת קרום המוח, הזיות נזק לעצבים ושבץ.

השפעה רפואית נוספת הקשורה בקורונה במהלך המחלה וגם לאחר ההחלמה היא על מערכת הלב וכלי הדם. הפגיעה בתפקודי הלב וכלי הדם מוכרת בישראל אצל חלק מהמטופלים שהיו במצב קשה. במקרים נדירים, בקרב ילדים שנדבקו בקורונה התגלו בישראל וגם בעולם תסמינים דמויי מחלת קווסאקי המאופיינת בדלקת חריפה של כלי הדם. רופאים רבים מציינים שהפגיעה בלב ובכלי הדם מאפיינת את החולים והיא במקום השני לאחר הפגיעה הבולטת ביותר - במערכת הנשימה.

"על פי מחקרים שונים", מצוין בדו"ח, "עד כ-50% מהחולים סובלים מבעיות תפקוד לבביות - הפרעות קצב ודלקת בשריר הלב - ברמת חומרה משתנה, חלקן סמוי. התופעות עלולות להופיע ללא קשר למחלות הרקע או לחומרת מחלת הקורונה, גם בקרב מטופלים צעירים ולהימשך חודשים רבים".

הפגיעה במערכת הנשימה, שהיא המאפיין הבולט ביותר אצל חולי הקורונה, באה לידי ביטוי בשלבי התחלואה הראשוניים: שיעול יבש וקשיי נשימה. אצל החולים במצב קשה היא מידרדרת במהירות לדלקת ריאות דו-צדדית חריפה, עד כדי פגיעה קשה והשבתה של תפקוד הריאות ולעתים עד קריסה מערכתית ומוות. חלק ניכר מהמחלימים סובל מקשיי נשימה ושיעול מתמשכים, לעתים במשך חודשים. אלה גורמים לפגיעה בכושר הגופני. על פי כמה דיווחים, "חלק מהמחלימים סובל מפיברוזיס של רקמת הריאה ארוכת טווח טרם, אך משמעותה טרם התבררה".

התופעות הנוספות המתוארות בספרות הרפואית: דיכאון וחרדה, נשירת שיער, פריחות על העור, פגיעה בשמיעה וטנטון, כאבי בטן ושלשולים מתמשכים ועלייה בסיכון להתפרצות סוכרת.

נושאים קשורים:  Long COVID,  קורונה,  תסמינים,  חדשות,  נזקי מחלת הקורונה
תגובות
אנונימי/ת
28.11.2020, 23:54

לקרא לגיבוב האמירות הזה דוח מדעי
נו באמת
פעם הבאה תקראו מה כתוב שם